7 april 2020

Geliefde fraters en sorores,

Onder auspiciën van het Rozekruis,
Salutem Punctis Trianguli!

In mijn vorige brief heb ik een oproep gedaan voor steun aan het Solidariteitsfonds. De reactie hierop was overweldigend! Het is hartverwarmend hoe de leden van onze Orde elkaar willen helpen en steunen. Er is in een week tijd een enorm bedrag binnengekomen! Hier kunnen heel veel leden mee geholpen worden.

In deze tijd is het maar al te gemakkelijk om meegesleurd te worden in negatieve gedachten en gevoelens. Wat kun je daar als Rozekruiser nou tegen doen? Op deze vraag heeft Grootmeester Julie Scott van de Amerikaanse AMORC een antwoord gegeven. Voor wie de Engelse taal machtig is, hier staat haar bericht: Rosicrucianism and Stoicism.

In het kort komt het er op neer dat de oude filosofie van de Stoïcijnen heel sterk overeenkomt met de manier waarop wij als Rozekruisers in het leven willen staan. Wij wensen elkaar Diepe Vrede en dat was ook het ideaal van de stoïcijnen. Het stoïcisme is niet het willen vermijden van alle emoties en als een soort robot door het leven gaan. Het stoïcisme is een manier van leven, die het beste kan worden samengevat in het bekende gebed: “Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, geef mij de moed om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, en geef mij de wijsheid om het onderscheid tussen die twee te kunnen maken.”

Wij moeten ons niet bang laten maken voor dingen die buiten onze controle liggen. Ziekte en werkloosheid zijn omstandigheden die ons of onze geliefden kunnen overkomen. Niet alleen nu, maar ook onder andere omstandigheden. De dood komt vroeg of laat voor iedereen. Door ons ten volle te realiseren dat er moeilijkheden bestaan die wij niet kunnen vermijden, worden die gebeurtenissen wat makkelijker om te aanvaarden. Maar sta daarnaast wel heel bewust stil bij alle mooie en plezierige dingen die het leven te bieden heeft. Dit was de filosofie waarmee keizer Marcus Aurelius zich overeind kon houden tussen de hofintriges en de vele oorlogen. Dit was de filosofie waarmee Epictetus zijn leven als slaaf kon doorstaan.

De lockdown heeft ook voordelen. Denk aan de rust die er nu op straat heerst. Er zijn krekels te horen in de binnenstad. Kijk eens naar de lucht. Die is blauw en ongerept, zonder witte strepen van vliegtuigen. Geniet van de stilte in plaats van je te ergeren dat je niet naar buiten mag.

Met broederlijke groet en de beste wensen voor Diepe Vrede,
Michiel Schillhorn van Veen
Grootmeester