April 2022

Op zijn rondreis door Noord en Zuid Amerika heeft onze zeer achtenswaardige Imperator frater Claudio Mazzucco Suriname en Aruba, twee landen binnen onze Jurisdictie, kunnen bezoeken. Ik had de grote eer om hem hierbij te mogen begeleiden. Helaas was het binnen zijn schema niet mogelijk om samen met mij ook de eilanden Curaçao en Sint Maarten aan te doen.

Ik ben op donderdag 31 maart naar Suriname gevlogen en heb gedineerd met de Loge Meester en de Grootloge Officianten in een voortreffelijk Chinees restaurant. De volgende dag hebben wij ’s morgens vergaderd en de inwijding en convocaties voorbereid. Vrijdagavond was het mijn voorrecht om de Inwijding in de 12e Tempelgraad te mogen verlenen aan een aantal fraters en sorores, waar sommigen van hen vanwege Corona lang op hebben moeten wachten. Midden in de nacht, om 03:00 uur, hebben wij frater Mazzucco opgehaald op het vliegveld. De Imperator en ik hebben de ochtend en middag van zaterdag 2 april kunnen gebruiken om bij te komen. Vanaf 18:00 uur was er een cultureel programma in de loge, waar heel veel leden bij aanwezig waren in feestelijke kledij. We hebben genoten van een uitgebreid banket, met vele heerlijke bekende en minder bekende nationale gerechten van Suriname. Er waren toespraken en een presentatie van muziek, dans en poëzie van de diverse culturen binnen Suriname. De Imperator en ik ontvingen als eregasten een traditionele Marron schouderdoek.
Op zondag zijn we met een bus vol fraters en sorores naar Commewijne gereden, waar we de voormalige plantage Peperpot hebben bezocht. Deze voormalige koffieplantage is nu een prachtig natuurgebied, waar ook veel jonge inwoners van Paramaribo graag naar toe gaan om te wandelen en te fietsen in de jungle. In het bezoekerscentrum was een zeer informatieve tentoonstelling over de geschiedenis van de plantage. Er waren onder meer maquettes van de gebouwen die er ooit hebben gestaan, een uitleg over de peperpot (een enorme ijzeren wok, waarin een soort groentensoep met veel peper werd gemaakt door de slaafgemaakten) en veel indrukwekkende foto’s en afbeeldingen van het leven op de plantage. Deze blik in het koloniale verleden heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Daarna hebben we door het natuurgebied gewandeld. Vanwege het regenseizoen, dat vanwege El Niña nu al drie maanden langer duurt dan normaal, staat het water in de beken nu heel hoog. Het bos staat in bloei en overal hoor je dierengeluiden. Gelukkig hebben we het grotendeels droog gehouden. Her en der in het bos staan naast de vele kreken nog eeuwenoude Koffiemamma bomen die aangeplant waren om voor schaduw te zorgen, en zelfs nog verwilderde oude koffieplanten. Na de wandeling hebben we in een lokaal Javaans restaurant van een lekkere rijsttafel mogen genieten. Daarna zijn we terug gereden naar Paramaribo, waar om 18:00 uur een convocatie plaatsvond, met een Boodschap van Licht door de Imperator.
Maandagochtend zijn frater Mazzucco en ik, samen met Grootraadslid Soror Mariëtta de Vries, Regionaal Mentor frater Jan Cheuk-A-Lam en Logemeester frater < … > op audiëntie geweest bij president Chan Santoki van Suriname. Het gesprek met deze zeer spirituele en bevlogen man heeft langer geduurd dan was voorzien in het protocol. Het bezoek heeft de kranten gehaald en onze Imperator heeft na de audiëntie nog een interview gegeven dat is uitgezonden op de nationale televisie.
Daarna zijn we direct doorgegaan naar de luchthaven om de vlucht naar Aruba te halen. Aruba was eigenlijk een tussenlanding van de vlucht van Suriname naar Miami. Toen hij hoorde dat wij daar ook een Pronaos hebben, heeft de Imperator besloten dat hij daar wat langer wilde verblijven om met de leden kennis te kunnen maken. Op Aruba werden wij opgehaald door frater Davelaar die ons naar het hotel bracht.
De volgende dag hebben wij doorgebracht met de leden. In ons mooie gebouw aan het strand hebben wij ik ritueel van de Raad van Troost uitgevoerd en na de lunch heeft de Imperator een Boodschap van Licht gebracht. Daarna hebben wij met z’n allen heel lekker gegeten in The Flying Fishbone, een visrestaurant op het strand waar sommige tafeltjes zelf ìn de zee staan. Het was een buitengewoon geslaagde dag. De leden waren buitengewoon geroerd dat de Imperator op zijn tussenlanding op weg naar de USA tijd heeft weten te maken om een dagje samen met hun door te brengen. Hierna hebben wij een dag van welverdiende rust gehad. Tijdens lange wandelingen over de witte stranden van Aruba hebben wij veel gepraat over de Orde.

De volgende dag is de Imperator doorgevlogen naar Miami en ik ben naar Curaçao gegaan voor overleg met het Grootraadslid, de Regionaal Mentor en het bestuur van Chapter Curaçao. De volgende dag was bestemd voor de feestelijke afsluiting van de eerste groep leden die onder begeleiding van drie docenten van de AMORC Academie de Atrium lessen gezamenlijk hebben bestudeerd. De studenten hebben ieder een presentate gehouden over één van de onderwerpen die aan bod zijn gekomen. Ik was diep onder de indruk van hun begrip van onze principes en het niveau van de presentaties. Het was een heel mooie dag! Op de derde dag heb ik het voorrecht gehad om tijdens de Convocatie de Boodschap van Licht te mogen brengen die de Imperator tijdens ons eindejaarsconvent afgelopen jaar in Nederland had gehouden. Daarna hebben wij lekker geluncht en genoten van een uitstapje naar Bandabou. Helaas kon ik maar kort op het prachtige eiland blijven. Ik ben doorgevlogen naar Sint Maarten voor overleg met de leden daar. Het lijkt er op dat het weer goed gaat met Sint Maarten. Ik heb daar ook kennis mogen maken met een nieuw lid en twee in AMORC geïnteresseerde vrienden. Al met al was het een bijzonder geslaagde reis. Maar het was ook wel weer heel fijn om na bijna drie weken weer terug te komen in Nederland. En dan te bedenken dat de Imperator meer dan veertig dagen door Noord en Zuid Amerika onderweg is om bij de verschillende afdelingen op bezoek te kunnen.