Ik wens al onze leden en de officianten in het bijzonder een gezegend 3377.
Wij staan weer aan het begin van een nieuw Rozekruisers jaar. Voor ons begint het jaar op de lente-evening. Dat is dit jaar op 20 maart 2024, de datum waarop de dag even lang is als de nacht.
In onze afdelingen worden de vier belangrijkste dagen van het zonnejaar gevierd met ieder een eigen ceremonie of ritueel. Drie daarvan zijn open voor leden en geïnteresseerden. Dat zijn de Meditatie voor de Vrede even voorbij de langste dag, het Piramidefeest of Herdenkingsceremonie rond de herfstevening, het Feest van Licht in de buurt van de kortste dag en het Rozekruisers Nieuwjaar zo dicht mogelijk bij de lente-evening. Bij de eerste drie feesten zijn ook familieleden en geïnteresseerden welkom. Ons Rozekruisers Nieuwjaar is alleen voor leden.
Met het Rozekruisers Nieuwjaar vieren wij de aanvang van de lente in het nieuwe jaar. Het is de symbolische geboorte van de natuur op het Noordelijk Halfrond. Tijdens de Nieuwjaarsviering worden ook de leden geïnstalleerd die ons in het komende jaar tijdens onze rituelen en ceremonies dienen. Omdat dit voor de betrokken leden een heel persoonlijk moment is, zijn er op die dag alleen leden aanwezig.
Hoewel onze traditie zich baseert op de mysteriescholen van het antieke Egypte, volgen wij niet het jaarritme van dat land. Egypte ligt te dicht bij de evenaar om vier seizoenen te hebben. Zij kenden maar drie seizoenen, van ieder vier maanden: ‘overstroming’, ‘groei’ en ‘oogst’. Het Egyptische jaar had geen vaste begindatum, het begon met de overstroming van de Nijl. Dit gebeurde ieder jaar op een onvoorspelbaar moment. De Rozekruisers jaartelling begint wel in Egypte, maar ons nieuwjaarsfeest is gebaseerd op de Romeinse gewoonte om het jaar in maart te laten beginnen.
Rome had oorspronkelijk een maankalender. Maar door Julius Caesar werd een zonnekalender vastgesteld. Voor de landbouw in Europa waren de vier seizoenen belangrijk. Toen ontstond de gewoonte om de vier feesten van het zonnejaar te vieren: de lente- en herfst-evening en de langste en kortste dag. De oude maankalender wordt wel nog gebruikt voor het berekenen van Pasen.
In april zullen de Imperator en de Grootmeesters weer bij elkaar komen om samen een week aan de toekomst van de Orde te werken. Daarbij wordt natuurlijk vergaderd, maar wij zullen samen ook mystiek werk verrichten. Hoe belangrijk het is om elkaar in persoon te ontmoeten, hebben we allemaal gemerkt tijdens de pandemie. Het is heel fijn dat de moderne techniek het mogelijk maakt om samen te vergaderen via een beeldverbinding. Maar bepaalde dingen gaan toch echt beter als je samen bent. En het zijn vaak juist de informele momenten, samen rond het haardvuur of wandelend in de natuur, waarop de ideeën komen en we elkaar kunnen inspireren.
Daarna is de Egyptereis aan de beurt. Al bijna honderd jaar organiseert onze Orde regelmatig een inwijdende reis naar dat mooie land. Het is een intense en intensieve spirituele ervaring, een echte pelgrimage, die ik ieder lid van AMORC van harte aanraad. We beginnen bij Aboe Simbel in Opper-Egypte en reizen dan met de Nijl mee naar Cairo. Onderweg doen wij vele tempels en voor onze traditie belangrijke plaatsen aan en wij bezoeken een aantal van de mooiste piramides. Het is heel bijzonder dat wij de meeste tempels buiten de normale uren mogen bezoeken. Wij hebben toestemming om daar bijzondere Rozekruisers rituelen en ceremonies uit te voeren. Natuurlijk is er ook voldoende tijd voor ontspanning en het beleven van het echte moderne Egypte. We gaan naar de markt, naar steden en dorpen, bezoeken een tweeduizend jaar oude synagoge, een prachtige Koptische kerk en de eerste moskee van het land, worden rondgeleid in ambachtelijke werkplaatsen en prachtige musea, en we eten in diverse uitstekende lokale restaurants. De reis wordt afgesloten met een heel speciale inwijding in de koningskamer van de Grote Piramide.