Augustus 2022

Mede namens de Imperator groet ik u allen vanuit een zonovergoten, tropisch heet Italië. Frater Mazzucco had mij uitgenodigd voor overleg in de Italiaanse Grootloge in Ornano Grande en ik heb daar met mijn partner een paar daagjes Rome aan vastgemaakt. Omdat er tijdens het Convent voor de Grootmeesters en Administrateurs een apart programma was, kon ik helaas niet met de leden van onze Jurisdictie mee de stad in. Degenen van u die mee zijn geweest naar het Wereldconvent in 2018 weten hoe het in de eeuwige stad is in de maand augustus. De stad is nu rustig, de bewoners zijn met vakantie en er zijn relatief weinig toeristen. Rondom het Colosseum is het heel druk, maar daarbuiten valt het enorm mee. Op het Forum was het zelfs uitgesproken rustig. We hebben prachtige kerken en kloosters bezocht, veel kunst gezien en genoten van het heerlijke eten.

Momenteel staat de Italiaanse Grootloge in de steigers. Wie het in 2018 heeft bezocht, heeft er weinig van gezien, maar de aardbeving van 2016 heeft structurele schade aangericht. Vrijwilligers van de Orde werken samen met professionele bouwvakkers aan het herstel van het kasteeltje. Daarbij zijn fundamenten gevonden uit de twaalfde eeuw. Het gebouw is dus al bijna duizend jaar oud! En zoals dat met bijna alle bouwprojecten gaat, duurt het langer en kost het meer dan verwacht. Gelukkig wordt de restauratie gefinancierd door de Italiaanse overheid. Het had eigenlijk in september van dit jaar af moeten zijn. Maar als de klus vóór de Kerst geklaard is, dan mogen we van geluk spreken.

Verder wil ik ook heel graag met u delen dat er vlak voor ik naar Italië vertrok kort na elkaar drie forse legaten op onze rekening zijn gestort. Natuurlijk is het geen goed nieuws dat er drie trouwe leden overgegaan zijn! Maar wij zijn hen enorm dankbaar dat zij in hun laatste wilsbeschikking aan de Orde hebben gedacht. Wij hebben bezuinigd op alles waarop wij konden bezuinigen en voor wat armslag zijn wij aangewezen op giften en legaten. Wij maken geen winst op mystieke reizen, conventen en retraites. Dec contributies zijn nèt genoeg om de dagelijkse kosten te dekken. Gelukkig zijn er een aantal leden die regelmatig geld storten in het Solidariteitsfonds of aan de Orde als geheel doneren. Daar zijn wij als medewerkers van de Grootloge heel dankbaar voor! Maar deze lieve leden, die in hun testament aan ons hebben gedacht, maken het mogelijk om onze reserves weer op te bouwen en grotere projecten op te starten zoals de restauratie van de bovenverdieping van ons huis aan de Groot Hertoginnelaan in Den Haag.

Bedenk daarbij dat het gebouw niet ‘van AMORC is’. Een Grootloge is niet een abstract instituut van waaruit lessen worden verstuurd en regels worden bedacht. Wij zijn een Orde, een broederschap. Dit huis is van de leden, van jullie! Door deze legaten kunnen we het weer gaan opknappen. En als we met die verbouwing gaan beginnen, zijn jullie van harte uitgenodigd om mee te helpen.